Kirjoitin tämän tekstin alunperin toisaalle, mutta yhtä kaikki se käy myös tänne.
Tänne tiensä löytäneet ovat varmastikkin seuranneet realityjen isoveljeä. Teemahan valvovasta isoveljestä löytyy jo George Orwellin (Eric Arthur Blair) kirjoittamasta kirjasta vuonna 1984, joka on julkaistu vuonna 1949. Kirjassa on lause “isoveli valvoo” (engl:”Big Brother is watching you.”). Kirjassa on totalitaarinen yhteiskunta, jossa ei ole mahdollista tehdä mitään ilman, että isoveli tietää tai jos yrittää joutuu deletoiduksi olemassaolosta (ja mahdolliset yhteiskunnalliset jäljet myös poistetaan tai muutetaan negatiiviseksi).
Niin siis tästä lähtökohdasta ymmärtääkseni idean sai myös John De Mol, joka loi ensimmäisen Big Brotherin Hollantilaisille, joka kuvattiin tosin Saksan puolella. Tämä aloitti maailmanlaajuisen formaatin. Meni paljon aikaa tästä, kun Suomessa ensin “Britti BB:n” näyttämisen jälkeen alkoi oma Big Brother.
Suomi aloitti Big Brotherin rytinällä, kun aluksi tuotato sai tuomion piilomainnonnasta (pk-huone oli maalattu fanipala pussin värein) ja ohjelma loi voittajasta oikein kunnon julkisuuden hahmon omine fanisivuineen kaikkineen. Ensimmäinen voittaja oli Perttu Sirviö, joka tunnetaan nykyään myös remonttipiiskurina ja on voitu bongata sieltä täältä. Pienimuotoinen paluu Big Brotherinkin pariin tapahtui, kun vuoden 2020 tehtävätiimissä hän oli johto tehtävissä.
Ohjelman perusideahan on se, että ryhmä erilaisia (eri taustat poliittisesti, ideologisesti ja monilla muilla tavoin) ihmisiä laitetaan suljettuun tilaan (Big Brother talo), joka on vuorattu kaikkialle näkevin kameroin ja heitä kuvataan 24/7 eli kellon ympäri ja striimi lähetetään suorana katsojille. Nykyään tätä toimintaa kutsutaan nimikkeellä “kyttääminen”.
Erilaisin väliajoin talon asukkaille tuotetaan virikkeenä erilaisia tehtäviä, joiden tekeminen on välttämätöntä talossa pärjäämiseen (tavalla taikka toisella). Säännöllisin väliajoin talosta poistetaan yksi(/useampia) asukas, joka joutuu jättämään leikin kesken ja palaamaan arkielämäänsä BB-talon ulkopuolella. Isoveli tai Big Brother, miten vain haluaa sanoa, on talossa ylin auktoriteetti, joka päättää mitä talossa tapahtuu ja antaa rangaistuksen jos sääntöjä rikotaan (joskus myös käsikirjoituksen mukaan).
Tuotantokausittain vaihtelee se miten paljon ja millaisia asioita tapahtuu talossa, mutta yleensä kauteen kuuluu myös jonkinverran juhlia, joissa on mahdollista myös juoda alkoholia. Nykyisin alkoholi on lähinnä mietoja, jonkin verran viinejä ja olutta/siideriä/longdrinkejä. On ollut kausia, joissa melkoinen tarkoitus on ollut alkoholilla sisällön tuottaminen (tällöin oli myös väkevää viinaa), mutta nykyisellään se ei ole enää itsetarkoitus. Saunominen on yksi juhlien peruspilareista Suomen BB:ssä.
Jokainen asukas antaa itsestään oman persoonansa peliin ja pyrkii sen avulla pärjäämään talossa mahdollisimman pitkään. Monesti sekään ei riitä, sillä jopa suhteellisen suosittuja asukkaita saattaa pudota pelistä. Lopulta jäljellä on enää voitosta kisaava ryhmä, joka vaihtelee tuotantokausittain ja lopulta voittaja on selvillä joka on asunut eristyksissa useita kuukausia (vaihtelee myös tuotantokausittain miten pitkään ja siitä onko tullut alussa vai kesken kauden).
Mikä tekee sitten tästä koktailista katsomisen arvoisen asian?
Nyt vaihdetaan enemmän yksilölliseen näkökulmaan ja katsojilla on monia erilaisia syitä.
Mielenkiintoisin asia omasta perspektiivistä on seurata ihmisten ryhmäytymistä ja siihen liittyviä rooleja. Mielenkiintoista on myös silloin, kun isoveli laittaa näille ryhmäytymisille erilaisia kapuloita rattaisiin, muuttaa rooleja, taikka tekee muita psykologisen pelin tempauksia. Tämä on mielenkiintoista nimenomaan sosiaalipsykologisesta katsantokannasta. Mikäli ei tästä teemasta ymmärrä mitään on muitakin kiinnostavia aspekteja.
Uusien asioiden löytäminen. Kuten sanottu asukas tuo oman persoonansa ja ne asiat jotka on itselle tärkeitä taloon. Tällä tavalla voi oppia monia uusia asioita, joita voi myös itse hyödyntää. Omalle kohdalle on sattunut esimerkiksi: Olen oppinut mitä on skoottaus, eli temppupotkulautailu. Talossa oli 2019 Helmeri Pirinen, joka on alan asiantuntija. En tietenkään itse pysty skoottaamaan tai kiinnostua sillä tavoin, mutta yleissivistykseen on tullut se mitä tämä laji on. Samalla kaudella oli myös Ville Turkkinen, joka ei käytä alkoholia, mutta on erittäin hullaantunut inkiväärishotteihin. Meille tämä toi tavaksi melko usein tehdä itse, taikka joskus kaupan valmiita inkiväärishotteja, ne on oikeasti ihan hyviä.
Taloon voi myös ilmaantua henkilöitä, joilla on jotain tärkeää sanottavaa ja se saattaa olla synkassa omien ajatusten kanssa. Itsekkin olen tähän asiaan siis törmännyt, kaikki toisessa ihmisessä ei tietenkään koskaan ole 100% samaa kuin oma, mutta joskus voidaan päästä lähelle. BB:ssä voi hyvin monien ajatusmaailmojen kanssa tulla itselle tärkeitä teemoja esiin ja silloin henkilöstä tulee itselle merkittävä. Tämä on siis täysin persoona kohtaista, meitähän on moneen eri ajatusmaailmaan, kuten asukkaitakin.
Toisinaan joku henkilö voi olla itselle jo ennalta jollain tavoin tuttu ja tykkää jostakin hänen jutuistaan jo valmiiksi. Tälläinen on mahdollista erityisesti, kun kyseessä on VIP/Julkkis ohjelma, jossa kaikki ovat olleet jollain tavoin julkisuudessa jo aiemmin. 2021 VIP kaudella itsellä lähellä oli Janne Porkka, jota jo teininä (1980-1990 lukujen taitteen suunta) tuli kuuneltua Radio Auran Aaltojen ohjelmistossa mm. Isi ja Tommi kuunelmassa ja monessa muussakin.
Ei ole mahdotonta sekään, että joku taviskauden henkilöistä on valmiiksi tuttu, taikka se että törmää heihin Big Brother visiitin jälkeen. Itse olen ainakin vuoden 2008 Andreas Gronblomin kanssa ollut samalla iltalukio tai taisi olla kesälukio kurssilla ja Salar Morawejiin olen törmännyt Clash Olssonilla, Aso Alonsoon Turun keskustassa. Sitten on vielä se, että jostain saattaa riittää juttua muuten julkisuudessa, kuten Sebastian Tynkkysen tohelluksia saa nykyään lukea Arkadianmäen tapahtumien yhteydessä, mutta fyysisesti ei ole tullut törmättyä, muistakin vanhoista BB asukeista juttua riittää, eniten ehkä Niko Saarisesta, jonka näki töllössä taas Selviytyjissä edellisessä kaudessa. Myös monet muut ovat pitäneet itseään julkisuuden valokiilassa, kuten Kristian Heiskari, Helmeri Pirinen, Sauli Koskinen jne..
Paljon olisi omassa elämässä jäänyt pohtimatta ja elämää rikastumatta, jos Big Brother Suomea ei olisi ollut tai en olisi sitä katsonut. Siksi siis BB!
Toki ymmärrän senkin, että kaikille ei asiat avaudu samalla tavalla ja jotkut saattavat jopa inhota tätä ohjelmaa (hui!), mutta onko kaikki nämä edes antaneet ohjelmalle mahdollisuutta? Itsekkin joskus ajattelin, että reality, kuka sellaista nyt katsoisi (ohoh!), kuitenkin kun sille on antanut pikkusomen se on vienyt vähintään koko käden (nyt suurin osa katsotuista ohjelmista on erilaisia realityjä, lähinnä seikkailurealityä – kuten Selviytyjät/Amazing Race/Myyrä taikka remontti realityä – kuten Huvila ja Huusi/Kotoisa/Remppa vai muutto tyylisiä), biletys ja kännäys realityt (TIS/Love Island tms..) ei ole minuun iskenyt, kuten moniin BB faneihin ilmeisimmin on. No mutta minähän en ole enää nuori ja toisaalta itsellä tuo nuoruus vaihe/teema on jäänyt muutenkin kokonaan välistä.