Kuka tepish – miksi TV?

Olen oikealta nimeltä Teppo ja sain lempinimen tepish perheemme vanhimmalta tyttäreltä, joka nuoruuden huumassaan käytti minusta ylentäviä nimiä, kuten tepish – kapish (josta tepish tulee) ja ameeba.

Olen netti maailmassa fossiilisukupolvea, kuten varmasti moni aktiivinen tubettaja ja pelistriimaaja sanoisi, suurin osa kun on syntynyt 2000 molemmin puolin.

Itse olen syntynyt 1970-luvulla ja ensimmäiset kosketukset peleihin ovat olleet Spectravideo, Spectrum 48k ja Commondore 64 tietokoneilla (ehkä tulen avaamaan enemmän niitä pelejäkin jollain tavalla myöhemmin videoissa). Olen kuitenkin ollut kiinnostunut kaikesta uudesta tekniikassa ja peleissä. Tunnen omasta ikäpolvestanikin ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi suostu käyttämään älypuhelimia ja muutoinkin jäädään jumiin vanhempaan tekniikaan.

Itsellä ei tekniikka ole tuottanut ongelmaa ja peleissäkin saatan pelata hyvin tuoreitakin versioita, tosin osan kanssa hieman viiveellä. Ostan pelejä hyvin varovaisesti ja siksi olenkin tykästynyt mm. PS + kuukaisittasiin peleihin, sekä stadiaan jossa pelejä voi pelata paikasta riippumatta. Tuoreimpina peleinä olen tätä kirjoittaessa pelannut Resident evil 7: Biohazard peliä, jonka aikana katselin samalla n. 4 vuotta vanhoja Lakko nimisen tubettajan tekemää pelisarja videota kyseisestä pelistä. Toinen tuoreempi peli jota olen pelannut ja joka on digitaalisesti ostettu peli on Assasin’s Greed: Valhalla. Tykkään peleistä joissa on tarina ja jotka on toteutettu hyvin, pelkkä ammuskelu (kuten CS/vastaavat, jota joskus olen pelannut kyllä) ei nappaa itseäni.

Minua on aina kiehtonut video tuotantanto ja erikoistehosteet tms.. osin siksi minä päädyin opettelemaan likemmäs 20 vuotta sitten (tämä siis 2023) blender 3D grafiikan tekemistäkin. Video editointi on kiinnostanut vielä pidempään ja 2D videoita tein jo 2000-luvun alussa (tästäkin ehkä teen videota joskus mistä lähdin). 2005-07 tein erilaisia kokeiluja video tehosteiden kanssa nimikkeellä “lonewolf produktions”, myöhemmin 2017 jälkeen olen editoinut VHS nauhoilta pelastettuja kotivideoita, joita iskä kuvasi 1989-2000 luvun alun aikana.

Tämän laajan kiinnostukseni (toisaalta olen myös saanut datanomin paperitkin) vuoksi päätin nyt alkaa tekemään julkisesti jotain videoiden kanssa. En vielä tarkkaan tiedä mitä kaikkea tulen tekemään, mutta peleihin ja omaan historiaan se tulee liittymään vahvasti.. Mahdollisesti myös VHS operaatiosta saattaa tulla jotakin.

Minä en ole koskaan ajatellut laittaa itseäni likoon julkiselle pohjalle… Niin miksikö? Tämä on asia joka on ollut oikeassa televisiossa paljon aiheena viimeaikoina. Useat TVOF (The Voice Of Finland), Talent Suomi ja muissa vastaavissa ohjelmissa ovat kertoneet samasta asiasta. Asia on siis koulukiusaaminen. Oma koulukiusattuna olemisen tausta lähti, kun vaihdoin koulua perheeni muutettua toisaalle.

Aiemmassa koulussa näin käytännössä kiusaamisen toisenpuolen, kun yhtä tyttöä kiusattiin hajuista ja häntä välteltiin, itsellä kävi sääli mutta ei sitä 7-8 vuotiaana osannut mitään tehdä. Sitten vaihtui koulu ja pian sain huomata, että se olin minä joka sai hyvin samankaltaisen kohtelun, kuin aiemmassa koulussa se tyttö. Keksittiin ties mitä perättömiä juttuja mm. pesullakäymisestä kerran vuodessa ennen joulua ja siitä että syödään edesmennyttä koiraamme pakastimesta. Lisäksi takki ei saanut olla muiden takkien vieressä vaan heiteltiin maahan ja reppua heitettiin mm. tyttöjen wc:n roskikseen. Ylä-aste oli pahin, ala-asteella orastava kiusaaminen jo alkoi.

Minun minäkuva ja itsetunto ei ole koskaan noussut “normaaliin”, mutta nyt minä uskallan ainakin laittaa jollain tavoin itseni likoon. Se miten usein teen tätä video hommaa on kiinni niin monesta, mutta katsotaan miten “vanha pappa” otetaan netti ja videostrem maailmassa vastaan.