TV-SARJAN ALKUDEMO- KUVA LÄHDE WIKIMEDIA

Fox Mulder: Well isn’t it nice to be suddenly so highly regarded. So who did you tick off to get stuck with this detail, Scully?

Dana Scully: Actually I’m looking forward to working with you. I’ve heard a lot about you.

Fox Mulder: Oh really? I was under the impression that you were sent to spy on me.

Näillä sanoilla alkoi Dana Scullyn (Gillian Anderson) ja Fox Mulderin (David Duchovny) yhteistyö, ystävyys ja lopulta romanssi, jota seurasimme 11 kauden ja 217 jakson verran. Lisäksi sarja poiki myös spinoffin ”The lone gunmen”, jota tehtiin yhden kauden ajan ja tämän sarjan alla tuotiin päätös Chris Carterin toiselle sarjalle Milleniumille jaksossa (7-4) Millenium.

The X-files, taikka suomeksi Salaiset kansiot alkoi aikoinaan 1990-luvun UFO buumin ainana. Tällä pohjalla ei ollut mikään ihme, että sarja sai ilmiömäiset suosiot kautta maailman, voitti 16 Emmy palkintoa ja lukuisia muita palkintoja.

Kun sarja alkoi vaatimattomasti kahden agentin kohdatessa FBI:n kellarissa, jossa lähes erakoitunut Fox Mulder tonki X merkattuja FBI:n kansioita yrittäen selvittää mitä tapahtui hänen siskolleen lapsuudessaan, oli Dana Scullyn saapuminen virkistävä tuulahdus, vaikka hänen skeptisyytensä alussa saikin Foxille varmasti monia harmaita hiuksia.

Fox ja Dana saivat selvittää vuosien varrella mitä erilaisempia omituisia ilmiöitä, mutta pääpointti oli kuitenkin aina UFO:t ja Foxin siskon kohtalo, jonka Fox uskoi olevan UFO:jen aikaansaama. Sekä tottakai erilaiset salaliitot näihin liittyen, alkaen ensimmäisen kauden syväkurkusta ja tupakkamiehestä (myöh C.G.B Spender), sekä heidän osuudesta asioiden salailuun Foxin isän kanssa.

Sarja koostui kauden aikana irrallisemmista tarinoista ja mytologia tarinoista, joiden tarina jatkoi pitkää juonta sarjan sisällä. Useimiten sarjassa saadut vastaukset asioihin toivat mukanaan vain roppakaupalla lisää kysymyksiä ja niinpä sarja piti vankinaan aina vain vuosi vuodelta.

Lopulta sarja alkoi lopahtaa 9 kauteen, mutta jälkeen päin tehtiin vielä mini kaudet 10 ja 11. Sarja loppuu hieman mystisesti ja ikäänkuin cliffhangeriin, mutta suoraa jatkoa sarja ei ole saamassa, koska Dana Scullyn näyttelijä on muuttanut Amerikasta Britanniaan ja ei ole kiinnostunut lähtemään enää kuvaamaan Amerikan mantereelle uusia jaksoa. Kuitenkin viime aikoina (2023) on ollut pieniä uutisia siitä, että Ryan Coogler olisi tekemässä uudella visiolla reboottia sarjalle, joskin ilman Mulderia ja Scullya

Oma suhteeni sarjaan oli heti alusta pitäen lämmin. Itselle mystiikka ja UFO:t olivat milenkiintoa herättänyt jo pidempään. Olin fani varmaankin jo 1995, kun ensimmäiset jaksot meillä suomessa tv:stä putkahtivat tiistai illassa ja melko pian tiistai illat olivat omassa sanastossa filepäiviä (viitaten siis The X Files, eli siinä sanaan file, eli kansio jolla viittasin siis uuteen sarjan jaksoon). Myöhemminkin sarja on luonut ystävyyttä sarjan diggareihin ja luonut tietyn pohjan moniin Blender UFO teoksiin, mukaan lukien tässä yhteydessä oleva I WANT TO… julisteen blender fani mallinnus.