Erkin kertomus

Erkki kirjoitti meille mielenkiintoisen kertomuksen Alposta ja hänen isästään:

Lapsuudesta muistan, että me oltiin paljon Alpon kotona leikkimässä minä ja veljeni Timo, Yksi tapaus on jäänyt minun mieleeni, kun kerran Alpo lähti pyörällä määrätietoisesti ajamaan , eikä sanonut että mihin me olimme menossa.

Alpo meni edellä ja me muut seurasimme häntä, Alpo halusi mennä katsomaan siskoaan , joka asui pienessä mökissä Kärsämäen hautausmaan lähellä. Alpon siskoja en silloin ollut nähnyt koskaan aikaisemmin , ja nytkin olen tuntenut Alpon toisen siskon, ihan muutaman vuoden. Urho ”Upi”, oli jo silloin meidän lapsuudessa tuttu.

Alpon vanhemmista muistan että he kuuntelivat aina radiosta kun sieltä tuli kuunnelmia (TV:ä ) ei silloin ollut .Aina kuunnelmien jälkeen he kävivät keskustelua kuunnelman sisällöstä, että kuka kukin henkilö siinä oli.
Kerron Alpon isästä Urhosta , erään tapahtuman, 50 luvulla oli Puistomäki ja Uittamo, omakotitalo aluetta , kerrostaloja ei silloin ollut.

Erään kerran pidettiin Puistomäen ja Uittamon välinen hiihtokilpailu jossa Alpon isä edusti Puistomäkeä viestihiihdossa. Alpon isä joutui takaa -ajamaan Uittamon viestinviejää, mutta kuinkas kävikään Alpon isä tuli kuitenkin ensin maalin ennen Uittamon edustajaa, hän oli jossain vaiheessa mennyt ohi niin nopeasti että uittamon edustaja ei ollut edes sitä huomannut.

OSA 2

minä ja veljeni olimme usein Alpon kotona. Muistan kun , Alpon isä teki armeijalle saappaita , Alpon äiti leikkasi nahkoja valmiiksi kun Alpon isä neuloi niitä koneella.

Alpon kotona oli myöskin kissoja ja Alpon äiti tykkäsi kun kissa oli niskan päällä, hän sanoi että se auttaa hänelle niska särkyyn. Jotenkin Alpon kotona oli puutteesta huolimatta kotoisaa, kaikki olivat siihen aikaa aika köyhiä.

Puistomäessä oli tontit rintamamies tontteja, ja niitä oli myös paljon muissa kaupungin osissa ympäri Turkua. Monilla oli talot puolittain kesken kun niihin tultiin asumaan, hyvä kun sai aluksi sodan jälkeen katon päänsä päälle.

Minä,Alpo ja muut leikkikaverit, olimme usein lähellä sijaitsevassa maalaistalossa ja ruokimme siellä sikoja, Puistomäki oli silloin 50 -luvulla maaseutua ja se kuului alkuaan Kaarinan maalaiskuntaan. Muistan kun Alpon veli ”Upi ”, teki moottorivenettä kellarissa.

Erkki Ackren

(Ks. koko viesti foorumista)