Matkustusta

Teimme perheen kanssa matkoja Suomessa tähän aikaan.

Retret

Näistä muistiini palautuu etenkin eräs, joka tehtiin Retrettiin. Alkoi valmistelut ja puheet lähdöstä taidemuseoon ja niinpä sitä hankittiin lippuja, tehtiin suunnitelmia sekä valmistauduttiin matkaan. Matka meni Savonlinnan kautta jossa kävelimme ympäriinsä odotellessamme junan vaihtoa ja taidegalleriassa olisi mennyt varmaan koko päiväkin, mutta me lapset olimme melkoisen nopeita katsomaan tauluja, eikä se ehkä ollut ”ihan lasten juttu” siinä mielessä. Lapsille jännittävintä olikin se, että junaa odoteltiin keskellä yötä ja juna piti taskulampulla pysäyttää. Lisäksi oli melkoisen hauskaa pelailla aseman lähistön huoltoasemalla kolikko arcade pelejä.

Helsingistä kotiinpäin oltiinkin sitten lentokoneessa, itseasiassa ainut kerta allekirjoittaneella lentokoneessa.

Laivamatkoilla

Laivalla kävimme myös useita kertojakin tässä välissä. Suurimmaksi osaksi laivana oli Silja Linen M/S Wellamo

Wellamolla työskenteli tässä kohdassa Anneli täti ja tämä ehkä vähäsen vaikutti laivan valintaan. Myöhemmin Anneli siirtyi M/S Silja Europalle, kun laiva kulki Turku-Tukholma väliä.

MTV-Studiot ja Suomenlinna

Matkustamaan lähdettiin myös eräänä kauniina kesäisenä päivänä 1989, Alpon ollessa 42 vuoden ikäinen elikkä siis samassa iässä, mitä itse olen tätä tarinaa kirjoittaessani. Alpo ja Eija innostuivat tähän aikaan video tuotannosta, erityisesti piirrosgraafisesta tuotannosta. Tähän toimeen perustettiinkin KiFi-tuotanto ja sen vuoksi vanhemmat kävivät MTV3 Pasilan studioilla katsomassa Silicon Graphicsin supertietokonetta. Homma kuitenkin kaatui siihen, ettei tietokoneen ostoon tarvittavaa ½ miljoonaa markkaa saatu hankittua mistään.

Studioilta lähdettiinkin sitten kohti Suomenlinnaa ja hyvän toivon niemeä. Ryhmäteatterilla oli 1988-1989 ohjelmistossa produktio nimeltään ”Taru Sormusten Herrasta” ja niinpä jostain oltiin saatu liput hankittua koko perheelle katsomaan teatteri esitys ja allekirjoittaneelle tämä oli yksi suurimmista elämän tapahtumista.

Karkku – Astmaleiri

Eräänä onnettomana päivänä Tero koulusta tullessaan on vitivalkoinen ja henki ei oikein kulje. TYKSiin hoitoon ja diagnoosina astma. Tämä sairaus laittoi meidät matkalle kohti Karkkua. Täällä Alpo solmi pitkään kestäneitä ystävyys suhteita Eijan kanssa joidenkin toisten astma lasten vanhempien kanssa ja siitä poikikin useita tapaamisia näiden ihmisten kanssa myöhemmin mm. Tammivalkamassa Satavassa.

Thaimaa

Kuitenkin kaikkein pisin ja ilmeisesti mieleen painuvin matka tapahtui ilman allekirjoittanutta ja suuntautui Thaimaan Pattayalle. Tämä matka vaikutti Alpoon vielä monta vuotta ja Pikisaaressa tähän liittyen tulikin Buddha patsas ja sille talo. Alpo on myös yksityiskohtaisesti kirjannut koko matkan ylös.